Firmamız tarafından geliştirilen PROVEA Hassas Tarım Karar Destek Sistemi’nin Üzüm ve Zeytin ürünleri özelinde geliştirilmesi çalışmaları için 2018 tarihinde İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitiüsü ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün katılımlarıyla TAGEM projesi sunulmuştur. “Görüntü İşleme ve Makina Öğrenmesi Teknikleri İle Üzüm Ve Zeytinde Verim Ve Hasar Tespiti Projesi” adıyla sunulan proje kurul tarafından kabul edilmiştir.
Proje kapsamında makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknikleri kullanılarak uzaktan algılama teknolojileri yardımıyla üzüm ve zeytin ürünleri özelinde verim tahmini ve hasar / hastalık tespitinin yapılabilmesi amaçlanmaktadır. Proje süresince İnsansız Hava Araçları (İHA) yardımıyla üzüm bağları ve zeytin bahçelerinden alınan arazi fotoğrafları kullanılmaktadır. Görüntü işleme ve makine öğrenmesi teknikleri ile rekolte kestiriminin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca üzüm ve zeytin alanlarında bulunan mevcut hasar ve hastalıkların tespiti çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Yürütülmekte olan çalışmanın sonucunda geliştirilen makine öğrenmesi teknikleri ve sınıflandırma algoritmaları ülkemiz tarım sektöründe ilk defa kullanılacak yeni bir hassas tarım teknolojisinin oluşturulmasını sağlayacaktır.
Geliştirilen bu tekolojinin test ve analizlerinin gerçekleştirilebilmesi için Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile 35 ayrı üzüm bağında, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile 23 ayrı Zeytin Bahçesinde çalışmalar yürütülmektedir. Arazi üzerinde yapılacak ölçümlerin ilk fenolojik evre ölçümleri tamamlanmıştır. Bu ölçüm periyodunda Manisa Bağcılık Araştırma Enstitisü ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden konu uzmanı yardımcı araştırmacılar yersel ölçümler gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda bu ölçümler hakkındaki analizler ve bitki gelişiminin takibi konusunda laboratuvar analizlerinin yapılması ve yorumlanması çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Yapılan yersel ölçümler ve Uzaktan Algılama teknolojisi ile elde edilen veriler makine öğrenmesi ve istatistiksel methodlar yardımıyla analiz edilerek yorumlanmakta ve rekolte tahmini ile hasar / hastalık tesptine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Proje süresince gerçekleştirilecek ölçümlerin ilk fazında elde edilen bulgular analiz edilerek raporlanmış ve çalışmanın ikinci fazında geliştirilecek yazılım altyapısına yönelik çalışmalar devam etmektedir.
PROJE EKİBİ
YÜRÜTÜCÜ KURULUŞ (AVEO BİLİŞİM)
Nuri Eray ŞAHİN
Araştırmacı
Doğan ÜNAL
Araştırmacı
Alp Aslan KIRKPINAR
Yardımcı Araştırmacı