Tarla Bitkileri Grubu

Tarla bitkileri, tarlada yetiştirilen genelde otsu yapılı ve tek yıllık, bazen de çalısı veya odunsu çok yıllık kültür bitkileridir. Toprak ve su ihtiyacının çok önemli olduğu tarla bitkilerinde ekim ve hasat dönemlerinde ürün takibinin sağlıklı bir şekilde yapılması ürün verimliliği ve kalite açısında büyük önem taşımaktadır.

PROVEA Hassas Tarım Karar Destek Sistemi,  tarla bitkilerinin ekim döneminden hasat dönemine kadar geçen süreçte fenolojik evrelerdeki gelişimlerin takibi yoluyla ürün verimliliğinin ve ürün kalitesinin arttırılmasını sağlamaktadır.

Ayrıca makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknikleri yardımıyla tarla bitkileri için rekolte tahminleri yapılabilmektedir.

Tarla bitkilerinde oluşan hasar ve hastalık alan bazlı olarak tespit edilebilmektedir. Böylece hasar / hastalık kaynaklı verim ve kalite kaybının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

  • Mercimek

Mercimek düşük sıcaklıklara dayanıklılık açısında yemeklik dane baklagiller içinde ilk sırada yer alır. Bu neden yetiştirme bölgelerinde kışlık ekimi önerilmektedir.

PROVEA ile Tespit Edilebilen Mercimek Hastalık ve Zararlıları

Mercimek Kök Boğazı Çürüklüğü Hastalığı

Belirtiler bitkinin her döneminde ve her organında kök, kök boğazı, gövde, dal, yaprak, tohum ve tohum kapsüllerinde görülebilmektedir. PROVEA yardımıyla makine öğrenmesi teknikleriyle oluşturulan vejetasyon haritaları kullanılarak hatalığın erken teşhisinin gerçekleştirilebilmesi ve hastalık yayılmadan müdahale edilebilmesi mümkündür.

Mercimek Mildiyösü Hastalığı

Hastalık belirtileri fide döneminde çenek yaprakları üzerinde başlangıçta sarımsı daha sonra kahverengileşen lekeler halinde görülmektedir. Yüksek çözünürlüklü uzaktan algılama verileri yardımıyla hastalık belirtilerinin bölgesel bazlı olarak tespit edilebilmesi mümkün olmaktadır.

  • Fasulye

Ülkemizde en fazla üretimi yapılan sebze türlerinden birisi olan fasulyenin hem sahil hem de iç bölgelerimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretim genellikle açık tarla şartlarında sırık ve bodur tiplerle yapılmaktadır. Fasulye proteince zengin ve lezzetli bir sebzedir. Hem taze hem de kuru olarak değerlendirilebilmektedir.

PROVEA Hassas Tarım Karar Destek Sistemi ile fasulye bahçelerindeki bitki sağlığının ve gelişimin takip edilebilmesi mümkün olmaktadır. Fasulye hastalık ve zararlıları makine öğrenmesi ve görüntü işleme teknikleri yardımıyla tespit edilebilmekte ve tarım periyodu boyunca ürün gelişiminin takip edilebilmesi mümkün olmaktadır. Böylece ürün kalitesi ve verimliliğinin arttırılması mümkündür.

PROVEA ile Tespit Edilebilen Fasulye Hastalık ve Zararlıları

Fasulye Adi Yaprak Yanıklığı

Hastalığın bulaşması bulaşık tohumlarla ya da toprakta kalan hastalıklı bitki artıkları yoluyla gerçekleşmektedir. Yağışlardan sonra havaların aniden ısınması hastalığın şiddetini arttırmaktadır. Gövdede koyu yeşil, zamanla kahverengiye dönen çizgi şeklinde lekeler görülmektedir.

PROVEA Hassas Tarım Karar Destek Sistemi ile çok bantlı görüntülerden elde edilen vejetasyon haritaları yardımıyla hastalığın tespit edilebilmesi mümkün olmaktadır.

Fasulye Pası Hastalığı

Yapraklarda kahverengi küf ve bunun etrafında oluşan açık sarı renkli halka en belirgin belirtidir. Bitkinin vejetasyon dönemi sonuna doğru lekelerin renkler siyah – koyu kahverengi bir hal almaktadır.

Yüksek çözünürlüklü uzakta algılama verileri kullanılarak görüntü işleme teknikleriyle hastalığın tespit edilmesi ve bölgesel bazlı olarak vejetasyon haritalarının oluşturulabilmesi PROVEA ile mümkün olmaktadır.

PROVEA Hassas Tarım Karar Destek Sistemi ile aşağıdaki tarla bitkilerinin hasar / hastalık / zararlı tespitleri ve verim tahminleri gerçekleştirilebilmektedir:

  • Anason
  • Nohut
  • Bakla
  • Kimyon
  • Çörekotu
  • Baklagiller
  • Baharatlar